Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През септември светът отбелязва Месеца за борба с рака на яйчниците

Какво е нужно да знаем за профилактиката, която не бива да пренебрегваме?

Снимка: pixabay.com

Всяка година през септември светът отбелязва Месеца за борба с рака на яйчниците. Целта е да се повиши информираността за болестта, като се обърне внимание на рискови фактори, симптоми, ранна диагностика и лечение.

В предаването „Ритъмът на столицата“ събеседник по темата е онкологът д-р Росица Кръстева.

Овариалният карцином е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света и засяга дамите предимно над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година около 300 000 жени в световен мащаб и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света.

Изключително важно е, ако можем да предотвратим появата на това заболяване, каза онкологът, но подчерта, че това е изключително трудно, тъй като няма нито едно кръвно изследване или преглед, с което категорично да се установи неговата липса.

"Ние трябва да имаме грижа като жени, отговорни за здравето си, веднъж годишно да посещаваме гинеколог", посочи тя, тъй като изключително лесно, безобидно и безвредно е изследването, което ще ни бъде направено, то е ехографско и е напълно безболезнено, както и прегледът.

Всяка една жена, отговорна за здравето си, да има грижата да посети гинеколог, който действително е добър в своята област и тогава прегледът няма да бъде направен проформа, обясни специалистът. Когато става дума за профилактика това е нещо, което ние трябва да направим, тъй като при това заболяване скринингът не е метод, който се налага, както при карцинома на гърдата или простатният карцином“, уточни тя.

Трябва да кажем, че ракът няма специфични симптоми, или ако има, те вече са късен белег. Понякога симптоми дори липсват, което води до диагностициране на до 80% от случаите в напреднал стадий.

„Ако има дискомфорт ниско в корема, усещане за подуване или друго, което преди това го е нямало и жената не го е усещала, е редно да се потърси мнението на лекар гинеколог. При фамилна обремененост, освен редовните прегледи веднъж годишно, ако има наличие на някакъв по-специфичен симптом, свързан с областта ниско в таза, може да ни насочи към такъв преглед“, съветва д-р Росица Кръстева.

В разговора ще чуете и за късните симптоми на заболяването.

В началото симптомите може да са малко, неспецифични или да липсват. Според експертите броят на жените по света, диагностицирани с рак на яйчниците, ще нарасне с почти 42% до 2040 г., като се предвижда броят на дамите, които ще загубят битката със заболяването, да достигне до 313 617, което е над 50% увеличение спрямо 2020 г.

Сред рисковите фактори за появата на овариален карцином са:

  • Възраст – заболяването рядко се среща при жени под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60;
  • Наднормено тегло – жени с наднормено тегло (с индекс на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развитие на това заболяване;
  • Късно забременяване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст);
  • Хормонална терапия след менопауза – използването на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза увеличава риска от заболяването.

Промените в гените BRCA1 и BRCA2 се свързват с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Мутациите могат да бъдат наследствени или да възникнат под влияние на околната среда. При наличие на BRCA1 мутация доживотният риск от развитие на рак на яйчниците се увеличава с около 40%, докато при BRCA2 мутация – с 10-20%.

„Лечението на рака на яйчниците е много по-различно от това преди 20 или дори преди 10 години и затова дори и да бъдат диагностицирани с това заболяване в по-напреднал стадий, жените трябва за знаят, че имат шанс за лечение и в България той е абсолютно достъпен“, увери онкологът д-р Росица Кръстева.

Чуйте още подробности в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна