Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На всеки покрив - слънчев панел" е целта на нова програма на правителството на Кипър

Снимка: Pixabay

"На всеки покрив - слънчев панел" е целта на новата програма на правителството на Кипър за намаляване на финансовия натиск върху домакинствата от високите разходи за електричество и за преход към чиста енергия. Консултациите по нея между компетентните органи се финализират и се очаква тя да бъде обявена до края на месеца, съобщиха от енергийното министерство. 

Чрез плана "Фотоволтаици за всички" на потребителите ще бъдат предложени финансови улеснения за инсталиране на соларни системи с батерии за съхранение на енергията на покривите на всички сгради, обясни енергийният министър Георгиос Папанастасиу.

Разходите за закупуване и монтаж на такова съоръжение в момента са от 5000 до 8000 евро, които са непосилни за повечето хора.

Предвижда се Кипърската електроенергийна компания, с участието на банки и фотоволтаични доставчици, да покрие първоначално необходимия капитал за покривната система.

След това собствениците на жилища ще изплатят сумата на месечни вноски заедно със сметките си за консумирана електроенергия.

Схемата е отворена за всички желаещи, като само за хората от уязвимите групи ще има субсидия до 90% от разходите им.

Целта на правителството е да се постигнат устойчиви решения за икономии чрез навлизането на възобновяеми енергийни източници, а не да се предприемат временни мерки чрез субсидиране на цените на горивата и електроенергията, каза правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна