Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се среща на близки на загинали в катастрофи с правосъдния министър

Снимка: Евелина Стоянова

Очаква се днес близки на загинали при катастрофи да се срещнат с министъра на правосъдието  Атанас Славов, за да поискат по-строги и по-бързи наказания за виновните.

Вчера те излязоха на национален протест - шествие срещу войната по пътищата - от Министерския съвет до пешеходната пътека, където миналата събота 15-годишно момче загина, след като беше ударено от пиян шофьор. 

Участие в него взе и Петя Иванова - майка на загинало дете на пътя, която за БНР обясни, че с години се чакат експертизите и делата, а убийците - по думите ѝ - се разхождат на свобода с валидни шофьорски книжки:

"Те нямат волята и не искат да гласуват това, което трябва. Те правят един тон безумия, които не помагат за това убийствата по пътищата да спрат.

В нашия случай чакахме година и два месеца, но покрай нашия случай се събрахме за жалост още 54 семейства - имаме случай от Стара Загора, трета година чакат експертиза, кръвните тестове се чакат над шест месеца, а делата продължават над 10 години.

Просто правят някакви кръпки, без да имат идея наистина къде са проблемите. И затова ние искаме тази лидерска среща, защото министрите, които бяха горе на срещата, въобще не бяха чували за проблемите, които имат всичките тези 54 семейства, а не са само те".

Протестиращите настояват и за спешна лидерска среща по темата, както и заявиха готовност да направят редовни неделните протести пред Министерския съвет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна