Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Москва официално потвърдиха, че Ким Чен-ун ще е на официално посещение в Русия "през идните дни"

Туристи на платформата за наблюдение Yiyanwang, която гледа към севернокорейската и руската граница в североизточната китайска провинция Дзилин, 11 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще бъде на официално посещение в Русия "през идните дни", съобщи Кремъл, без да уточнява точната дата на предстоящата му среща с Владимир Путин, предаде АФП.

"По покана на руския президент Владимир Путин Ким Чен-ун, председател на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република, ще направи официално посещение в Руската федерация през следващите дни", се посочва в изявлението от Кремъл.

Севернокорейски държавни медии съобщиха, че Ким ще разговаря с Путин в Москва по време на визитата. "Уважаваният другар Ким Чен-ун ще се срещне и ще разговаря с другаря Путин по време на посещението си", се казва в изявление, публикувано в севернокорейски медии, след като южнокорейските им колеги съобщиха за отпътуването на влака на Ким.

По-рано южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че влакът на Ким изглежда вече е заминал за Русия, като се позова на неидентифицирано длъжностно лице.

Двете страни имат кратка обща граница в руския Далечен изток, недалеч от Владивосток. Путин пристигна днес в региона, за да участва в годишен икономически форум, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма планове за среща с Ким в рамките на форума.

Русия, която е исторически съюзник на Пхенян, от десетилетия е ключов поддръжник на изолираната страна, а връзките им датират от основаването на Северна Корея преди 75 години.

През юли Путин приветства "твърдата подкрепа" на Пхенян за влизането на Русия в Украйна, което нарича своя специална военна операция. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна