Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В комисия: Управляващите и ДПС гласуваха забраната за внос на украинско зърно да отпадне след 15 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите и ДПС гласуваха забраната за внос на украинско зърно в страната да отпадне след 15 септември. Проекторешението бе прието от Комисията по икономическа политика в парламента без предварителен анализ. Предстои окончателното му гласуване в пленарната зала на Народното събрание. 

Предложението беше внесено от група депутати, сред които съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Делян Пеевски от ДПС. 

Ограничението, което Европейската комисия въведе в полза на петте най-засегнати страни, сред които и България, през територията им да преминава само транзитно зърно, но без да се продава на вътрешния им пазар, изтича в петък.

На извънредно заседание Комисията по икономическа политика в парламента прие проект на решение за позицията на страната ни, според което забраната за внос на украинско зърно след 15 септември да отпадне.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов предупреди:

"Говорим за оцеляване на сектор "Животновъдство", говорим за оцеляване на сектор "Зърнопроизводство",  говорим за оцеляване на сектор "Пчеларство" - просто всички тези сектори са подложени на ужасен натиск и дъмпинг от Украйна".

По време на дебатите Деян Николов от "Възраждане" определи проекторешението на България като национално предателство, прието без аргументация и заради геополитически интереси:

"Ако управляващото мнозинство имаше поне малко доблест, би следвало  ние да направим анализ какви ще бъдат щетите за нашите производители. В един ден един човек - Кирил Петков, с Делян Пеевски се събуждат и решават, че трябва да вкарат едно такова решение".
Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" призна, че подобно решение е неоснователно на този етап и заяви:

"Решението на Европейския съюз за този мораториум не пречи на солидарността ни с Украйна и тяхната борба, тъй като то позволява транзит. Доколко ние като българската държава сме успели да осигурим този транзит така, че той да е наистина транзит, е също въпрос, на който аз бих искал да видя отговор преди да взема решение.

За целта би трябвало компетентният орган -  в случая КЗК, да изкаже мнение. Вероятно е необходимо и ДАНС да се изкаже - дали е имало нелегален внос на такова зърно". 

С проекта на българската позиция се посочва, че страната ни не подкрепя удължаването на извънредната мярка за забрана на вноса в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на зърно от Украйна, като се възлага на правителството да предприеме необходимите действия за изразяването на позицията.

Темата за вноса на украинско зърно беше коментирана днес и от земеделския министър Кирил Вътев, който покани на среща всички готови на протест браншови организации от сектора. Но в крайна сметка в агроведомството се явиха единствено представители на пчеларите. 
Междувременно Полша, Румъния и Унгария - три от страните, в които ефектът от украинския безмитен внос на вътрешните пазари ги накара да поискат забраната - се обявиха за нейното удължаване

Букурещ и Будапеща заявиха позицията си след среща на земеделските им министри в Румъния, а полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ако Еврокомисията отмени общата забрана, страната му ще наложи собствено ембарго:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна