Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс: Законите за правата на човека се превърнаха в риск за националната сигурност

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Законите за правата на човека, включително Европейския съд, се превърнаха в сериозен риск за националната сигурност и осуетяват усилията за спиране на терористите", предупреждава бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за "Дейли телеграф". 

Говорейки за първи път, откакто се оттегли от поста си, Уолъс атакува "безумието" на законодателството, което, според него, защитава заподозрените в тероризъм, заговорничещи срещу Великобритания от чужбина, като предотвратява залавянето им. Той казва за вестника, че поради международни договори като Европейската конвенция за правата на човека, министрите на отбраната са били принудени да избират между убийството на конкретни лица обикновено с дрон или оставянето им да продължат да кроят заговори. 

Уолъс допълва: "Когато имаме заплаха за Обединеното кралство, тази лудост да не можем да преведем хора през границите или да арестуваме хора в страни, чиито полицейски сили са неприемливи, означава, че по-често сме принудени да предприемем смъртоносни действия, отколкото всъщност обиск и задържане". 

Бившият министър на отбраната посочва, че докато съгласно международното право Великобритания може да предприеме действия срещу непосредствена заплаха в чужда държава, то мисии, които биха могли да доведат до предаване на заподозрян – което означава извънсъдебно прехвърляне на заподозрян от една нация в друга – са блокирани . Уолъс уточнява, че всичко това прави Обединеното кралство неспособно да проведе нападение като извършеното от Съединените щати срещу комплекса на Осама бин Ладен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна