Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На първо четене в комисия: България да спре доставките на руски петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България да спре доставките и преработката на руски петрол, като отмени дерогацията за използването му, реши на първо четене Комисията по икономическа политика в парламента.

Законопроектът предвижда България да отмени дерогацията за руски петрол в 30-дневен срок от влизането в сила на закона. В случай, че Съветът по сигурността към правителството реши, че срокът не е достатъчен, Народното събрание определя друг срок, който става задължителен. 

Премиерът ръководи действията по процеса и носи отговорност пред парламента за изпълнението му, се посочва в законопроекта, внесен от "Продължаваме промяната"-"Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС. 

От опозицията припомниха, че изключението от европейското петролно ембарго, дадено на страната ни от Европейската комисия, изтича през 2024 година и подобно действие от българска страна се обезсмисля. 

Румен Гечев от БСП попита: "Първият въпрос е защо Репбулика България, за разлика от Унгария, се пренатягаме ние и след като Европейската комисия ни е разрешила до края на 2024, ние викаме: 

"Не, бе. Не искаме такава дерогация. Искаме да се мъчим по-рано. Ако може така, да спрем 2023. Няма доклад на Министерство на финансите. Аз ще помоля поне докато влезе в пленарна зала, да има подпис, печат, изходящ номер от Министерство на финансите. Министърът ако обича, да се подпише какви са ефектите върху бюджета".

Борис Аладжов от "Възраждане" разкритикува законопроекта в частта му за назначаването на особен търговски управител и обясни целта така: "Сглобката да овладее производството на горива и тяхната продажба... в България от фирми, близки до ГЕРБ, ПП, ДПС".

В мотивите към проектозакона се посочва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл от допълнителните печалби за финансирането на военните действия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всичките ѝ активи под държавен контрол.

"Правителството очаква от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД до 8 септември доклад с план-график за възможните кратки срокове, в които страната ни да излезе от режима на дерогация", заяви министър-председателят Николай Денков на 1 септември по време на парламентарен контрол.

 "За този период до встъпването на настоящото редовно правителство по темата не е имало никакъв напредък - нито от страна на служебното правителство да е изискана програма, как да се премине към излизане от дерогацията, а бих казал, че и от "Лукойл Нефтохим Бургас" нямаше такъв план", каза още премиерът.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.