Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

13 000 работници от автомобилни компании в САЩ на ефективна стачка

Централата на General Motors в Детройт, Мичиган, САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като преговорите между работодатели и Синдиката на обединените автомобилни работници завършиха неуспешно, от вчера 13 000 работници  от  автомобилните  компании "Форд", "Дженерал мотърс” и  "Стелантис"  в САЩ  са в ефективна стачка. Това може да има сериозни последици както за американската икономика, така и за самия американския президент Джо Байдън,който  само часове след началото на протестите  изпрати сътрудници в Детройт за справяне със стачката.

"Рекордните печалби" трябва да бъдат споделени, заяви Джо Байдън и изпрати министъра на труда Джули Су и директора на Националния икономически съвет    Джийн Сперлинг в Детройт, за да съдействат за разговорите между "Форд", "Дженерал мотърс”, "Стелантис" и работниците. 

От Белия дом президентът каза още, че се надява страните да се върнат на масата за преговорите, защото автомобилните работници са помогнали за създаването на средната класа на Америка и заслужават договор, който ги поддържа.

Протестите на автомобилостроителите  идват в твърде неудобен за Джо Байдън  момент,когато започва предизборната му кампания за 2024 година, републиканците говорят за  инпийчмънт, а високата инфлация от 2021 година продължава да му създава икономически и политически главоболия. 

Заплатите на работниците не са "в крак" с увеличените  разходи за храна, бензин и други стоки. Данни от Министерството на труда показват, че цените на новите автомобили са скочили с близо 20% от април 2021 година, а по-високите лихвени проценти са направили заемите за автомобили по-скъпи. Хората в автомобилната промишленост се чустват несигурни и поради насочването към електромобилите и още през май заявиха, че не подкрепят Байдън за следващите избори.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.