Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо четене: Пълна либерализация на пазара на едро на ток от 2024 г., за битовите клиенти - от 2026-та

Снимка: БНР архив

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. От опозицията гласуваха против. Вносител е Министерският съвет.

Проектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия от началото на 2024 г.

За битовите потребители това трябва да стане през 2026 г.

Прекратява се ролята на Националната електрическа компания като обществен доставчик и се премахват квотите на производителите за регулирания пазар. 

Дебатът продължи близо два часа и протече оспорвано.

От опозицията атакуваха промените в Закона за енергетиката основно заради притеснения, че излизането на битовите потребители на свободния пазар ще доведе до скок в цените на електроенергията в пъти. 

Министърът на енергетиката Румен Радев подчерта, че измененията трябва да бъдат приети във връзка с очаквания втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и в изпълнение на европейска директива.

Той обеща да бъде разработена дефиниция за "енергийна бедност" и приоритетно третиране на домакинствата, попадащи в нея.

"Категорично битовите клиенти са защитени, прави се и съществена стъпка към регламентирането на енергийните общности, които ще позволят на гражданите да се сдружават, заедно да произвеждат ток за собствените си нужди, а излишъкът да бъде продаван", заяви министърът.

Според Драгомир Стойнев от БСП основната цел на управляващите е да приберат парите по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Тоест за 850 милиона евро ние сме готови да съсипем и последният сектор, който остана в българската икономика, а именно -  енергетиката. Вършите наистина едно престъпление.

Павела Митова от "Има такъв народ" беше категорична: "Цената ще се покачи драстично".

А Стоян Таслаков от "Възраждане" отправи политическо предупреждение: "Трактор ви сглоби сглобката и трактори ще ви я разглобят".

От ПП-ДБ застанаха зад позицията на министъра. Радослав Рибарски заяви:

"Електроенергията няма да се вдига и аз апелирам да спрем с това да залитаме политически в насаждането на страхове".

Изненадващо от ГЕРБ се противопоставиха на намерението за либерализиране на пазара за битовите потребители. Теменужка Петкова каза:

"Това, което всъщност се иска от нас от страна на Европейската комисия сега, е да бъде либерализиран пазарът на електрическа енергия на едро. Никой не иска от нас да либерализираме пазара на електрическа енергия на дребно".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени