Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска от ЕК помощ за Ливан и други държави от региона, приели сирийски бежанци

Сирийски мигранти в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър призовава Европейската комисия да предостави финансова помощ заЛиван и други държави в Източното Средиземноморие, които приематмилиони бежанци от Сирия, за да се спре значителният приток намигранти към европейските страни на първа линия в региона. Товазаявява кипърският вътрешен министър Константинос Йоану в писмо дозаместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас икомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Европейска подкрепа за Ливан, Египет и Йордания за създаване на тяхнатеритория на инфраструктура за бежанци ще им помогне да се превърнат в„бариери пред миграционните потоци“, с които през последните години сесблъскват страните-членки на ЕС в Източното Средиземноморие, посочва вписмото си министър Константинос Йоану.

Никозия предлага Брюксел да постигне с тези държави договорености поподобие на споразумението си с Турция за мигрантите, подписано през2016 г.

Особено спешна е необходимостта за помощ за Ливан, който при населениеот 5 млн. души е приел 2,5 млн. сирийци. „Ако Ливан рухне, цяла Европаще има проблем“, заяви министър Йоану.

Кипър, като най-близката до тях страна от ЕС, е подложен на силен натиск.

От Ливан и Сирия тръгва основният морски канал за трафик на мигранти към острова, като лодките по него вече са ежедневно явление. Само през последните три дни на миналата седмица по него пристигнаха над 200 души.

Кипър също така смята, че на европейско ниво трябва да бъде преоценен статутът на Сирия, за да могат да се правят връщания и депортиране на мигранти в нея, което сега не е възможно. Вече две зони в Сирия са признати от Агенцията на ЕС за убежище (EUAA) като безопасни, така че те трябва да бъдат признати и на ниво Европейски съюз, подчерта министър Йоану.

Той ще постави този проблем и на предстоящата си среща във Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Женева.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна