Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г.

За това се договориха на среща, продължила повече от два часа и половина, премиерът Николай Денков и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". В споразумението, което ще е факт до края на месеца, централно място ще има финансирането с европейски пари на държавно предприятие, което да поема хората, които ще остават без работа, особено когато в летните месеци ТЕЦ-овете не са натоварени.

Териториалните планове за справедлив преход също ще претърпят промени, стана ясно след преговорите.

Преговорите бяха проведени под натиска на национален протест на енергетици и миньори в центъра на София - в т.нар. "триъгълник на властта".

"Това, което установихме в хода на разговора, е, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как могат да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират точно както е написано в декларацията, но ние можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на месец септември", посочи след срещата премиерът Денков.

Премиерът пое ангажимент споразумението със синдикатите да намери формулата за запазване на работните места поне до 2038 година:

"Работата не е спирала. По-скоро това, което създава напрежение е, че ние сме въвлечени и увлечени твърде много в конкретната работа и от там комуникацията не е достатъчно добра".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди, че са постигнали съгласие националното споразумение за справедлив енергиен преход да бъде подписано в рамките на по-малко от две седмици. Споразумението ще гарантира работните места до 2038 г.
 

"Да има национално споразумение, в което да опишем по години какво и как се случва с мините в Маришкия басейн и в останалите мини в Перник, Кюстендил и в ТЕЦ-овете. Година по година както натоварване да има. И от тук нататък - с колко хора работим и как гарантира правителството оттук нататък натоварването на държавните ТЕЦ-ове, всъщност на най-големия държавен ТЕЦ натоварването на неговата мощност. Тоест за такива конкретни неща в това споразумение трябва да има ангажименти по години", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е до 15 октомври да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил , като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Пламен Димитров посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допълни, че споразумението цели да се постигне сравнително "добър край" за мините:

"Доколкото "добър край" може да има една инициатива за ликвидирането на българската енергетика. Аз лично ще чакам догодина европейските избори и искрено ще се надявам те да създадат някаква друга към конфигурация от много по-нормални хора с по-нормални идеи, които да вършат по-нормални неща".

"Определили сме си 28 септември като крайна дата за това споразумение, защото на следващия ден започва предизборната кампания, а това е възможно най-нездравата среда за всякакви упражнения, които имат политически привкус", каза още пред БНР Манолов.

Интервю на Георги Налбантов с Димитър Манолов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна