Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 98-годишна възраст почина бившият президент на Италия Джорджо Наполитано

Бившият президент на Италия Джорджо Наполитано почина на 98-годишна възраст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Бивш комунист начело на държавата, първият президент на Италия, избиран два пъти“, са обобщените заглавия на медиите. Посочва се още, че Наполитано е обичал и е държал на Европа и в тази посока настоящият държавен глава Серджо Матарела, избран след него, в дълго послание подчерта, че “Наполитано имаше значителни битки за социално развитие, мир и прогрес в Италия и Европа“. 

Кратко е съболезнователното комюнике на правителството, съболезнования се отправят от целия политически свят. Папа Франциск изрази своята признателност към него и изтъкна човечността му.  

Роден  в Неапол през 1925 г., Джорджо Наполитано завършва право в Неаполския университет и започва политическата си кариера в италианската комунистическа партия, като във времето остава в лявото политическо пространство. Бе евродепутат, както и депутат в парламента на Италия, като в последствие става пожизнен сенатор. Бил е и вътрешен министър, а през 2006-а и през 2015-а бе избран за президент на Италия. От известно време насам бе хоспитализиран в частна клиника в Рим, където почина.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени