Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мигрантите в Италия трябва да платят близо 5000 евро, ако искат да не стоят в центровете за пребиваване

Имигрантите, търсещи убежище в Италия, трябва да плащат към 5000 евро, ако не желаят да бъдат в специалните центрове за пребиваване.

Това предвижда постановление на Министерството на вътрешните работи, публикувано в Държавен вестник. То определя максималния период на задържане в центровете за пребиваване от 4 седмици, ако мигрантът не желае да пребивава в тях,  да имат финансова гаранция от 4938 евро, необходима за евентуално репатриране и минимални средства за издръжка, както и наличието на подходящо място за настаняване на  територията на страната. 

Разпоредбата се прилага за всеки задържан по време на гранична процедура и идва от безопасна страна. Мигрантът  "се уведомява незабавно за правото, като алтернатива на задържането, да предостави финансовата гаранция", уточнява постановлението.  

То е  вече  в сила „с единствената цел да се установи правото на влизане на територията на страната" за търсещи убежище в редица случаи. Гаранцията е индивидуална, трябва да бъде платена еднократно като  банкова  или застрахователна гаранционна полица и не може да бъде платена от трети страни.  

Демократическата партия нарече постановлението „нечовешка жестокост“.  


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.