Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първия министър на Гибралтар "му призлява от Брекзит"

Фабиан Пикардо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на британската задморска територия Гибралтар Фабиан Пикардо заяви в интервю за „Сънди телеграф“, че „обича Великобритания, но му призлява от Брекзит и последствията от него“.

С договорката по Протокола за Северна Ирландия между Обединеното кралство и ЕС по-рано тази година Гибралтар сега остава в изолация като последната британска територия, останала без сделка, която да изясни бъдещите й отношения с ЕС и съседна Испания. Говорейки пред „Сънди телеграф“ Фабиан Пикардо каза, че народът на Великобритания е направил огромна лоша услуга на народа на Гибралтар, като гласува за напускане на ЕС.

„Обичам Великобритания, но на гибралтарците им е писнало от Брекзит“, отбеляза лидерът на Гирбалтар, където 96% от населението гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 година. Пикардо приветства подобрените отношения между Лондон и Брюксел при Риши Сунак.

„Възможно най-близките отношения между Обединеното кралство и ЕС са най-добрите възможни за Гибралтар“, посочи първият министър като допълни, че основата на сделката остава принципното споразумение, постигнато в навечерието на Нова година през 2020 г., което би направило Гибралтар „ефективно обща зона за пътуване с Испания като част от Шенгенската зона“.

За това дали Испания ще се окаже с ново по-националистическо дясно правителство след оспорваните избори през юли и възможността за нови избори в страната, Пикардо каза, че всяко мадридско правителство ще срещне същата решимост от Гибралтар.

„Който и да е на власт в Испания, трябва да разбере, че суверенитетът не е на масата за преговори: ние няма да дадем нито капка вода, нито глътка въздух, нито песъчинка от нашата земя“, декларира първият министър. Той също така каза, че е уверен, че едно бъдещо лейбъристко правителство под ръководството на Киър Стармър ще застане твърдо зад Гибралтар.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени