Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Извънредно заседание на НС, депутатите обсъждат промени в Закона за местното самоуправление

Снимка: Ани Петрова

НС ще заседава извънредно - депутатите започват работния ден с първо четене на промени в Закона за държавната финансова инспекция и в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде репортер на БНР.

С проекта се предлага предварително оповестяване на дневния ред за работата на Oбщинския съвет на интернет страницата на съответната община, излъчване на живо на откритите заседания на Общинския съвет и неговите комисии, създаване на публичен регистър на питанията на общинските съветници към кмета на общината, както и публичност на протоколите от заседанията на общинските съвети.

Законопроектът предвижда решенията на общинските съвети, които се вземат на открито заседание, да се приемат и с поименно гласуване, което да бъде отразявано в протоколите от заседанията.

В дневния ред на парламента е и Законопроект за ратифициране на споразумението за участие в указател, съдържащ данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания между МВР, представлявана от дирекция "Национална система 112", която е и определеният център за приемането на спешни повиквания за България и Европейския комуникационен офис.

В дневния ред на НС за днес и е първото четене на Закона за управление на агрохранителната верига. Промените целят засилване на официалния фитосанитарен контрол, осъществяван на всички гранични контролно- пропускателни пунктове и ограничаването на възможността частни субекти да го правят по външните граници на Европейския съюз.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.