Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните за шпионаж във Великобритания българи остават в ареста

Снимка: Westminster Magistrates Court

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в затворите, в които се намират.

Очакванията на журналистите да заснемат българите при пристигането ни в съдебната зала в Лондон не се оправдаха. Обвинението беше отправено чрез видеовръзка. Русев, Джамбазов, Иванова, Стоянов и Камберова се появиха на екран в заседателната зала от затворите, в които те се намират. Петимата бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия. В обвинението включително става дума и за отвличане. 

Задържаните ще останат в затвора без възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат.  

Следващото дело по случая ще бъде на 13 октомври в Централния наказателен съд.  

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова при арестуването им бяха отправени и обвинения в притежание на фалшиви документи за самоличност. 

Журналистите ще имат достъп до делото, но няма да има право да изнасят цялата информация. В съдебната зала присъства и българският консул Николай Иванчев, въпреки че няма изрично искане за това от обвиняемите българи.  

Посолството ни в Лондон ще следи случая отблизо.  

Ройтерс отбелязва, че коментар от руското посолство по случая няма.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна