Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Италия затяга мерките срещу мигрантите от Африка

Снимка, предоставена от италианската брегова охрана (Guardia Costiera), показва италианската брегова охрана, която спасява мигранти в Средиземно море, близо до Сицилия и Калабрия, Италия, на 10 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес италианското правителство да гласува постановление, което включва нови правила, свързани с мигрантите. Мерките е в унисон с предизборните обещания на премиера Джорджа Мелони да се справи с миграцията и са отговор на рязкото увеличение на броя на пристигащите от Северна Африка през последните месеци.

Според проекта, с който Ройтерс разполага, чужденци, които живеят, макар и законно в Италия, ще могат да бъдат екстрадирани, ако застрашават обществения ред или националната сигурност. 

Приемните центрове ще имат право да приемат до два пъти повече от броя на хората, за които са предвидени в случаите на рязко увеличен приток на мигранти. В тези центрове ще бъдат настанявани за срок до три месеца непълнолетни лица - мярка, която се налага заради нарастващия брой непридружени младежи. 

Дават се по-широки правомощия на полицията да преценява възрастта на пристигащите, като използва телесни измервания, включително направата на рентгенови снимки.

Очаква се указът да бъде одобрен от кабинета на Джорджа Мелони. След това трябва да бъде ратифициран от парламента в рамките на два месеца. Управляващата коалиция на Мелони дойде на власт миналата година с обещание да ограничи имиграцията, но от началото на годината през Средиземно море са пристигнали над 133 000 мигранти - почти два пъти повече в сравнение със същия период на 2022 г.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.