Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентно покачване на наемите за студенти в Обединеното кралство

Снимка: mfa.bg

Студентите в Обединеното кралство са изправени пред безпрецедентно покачване на наемите на фона на рекордно търсене на квартири, докато стойността на заема за издръжка, предназначен да покрие разходите за живот, стагнира. 

Много студенти изпитват трудности да намерят стаи на достъпни цени, тъй като наемите са скочили с повече от 8% тази година в сравнение с 2022-2023 година, се казва в проучване на фирмата за услуги за недвижими имоти Cushman & Wakefield. В някои случаи увеличенията са значително по-високи, достигат дори близо 30%. 

Има увеличение с почти 390 000 студенти, нуждаещи се от настаняване през последното десетилетие, а това, съчетано с нарастващите оперативни разходи, високата инфлация и намаляващия процент на осигурени нови легла, води до голям скок на наемите. 

Междувременно проучване на Националния съюз на студентите е установило, че нараства нуждата от работа на непълно работно време сред студентите, за да си помогнат при справянето със спираловидните разходи.

Почти всеки пети от трудещите се студенти е работил повече от 20 часа седмично, като повече от една трета казват, че това има отрицателен ефект върху обучението им. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна