Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Кипър за 2024 г. ще насърчава социалната политика

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на Кипър за 2024 г. е със силен социален фокус, като осигурява значителна подкрепа за средната класа, подобряване на ежедневния живот на гражданите и ефективно справяне с въздействието на инфлацията. Така го представи президентът Никос Христодулидис в писмено изявление, след като правителството го одобри в сряда. 

Първият бюджет в мандата на президента Никос Христодулидис стъпва на фискалната отговорност, растежа и развитието, което ще даде възможност за насърчаване на социалната политика.

Заложените в него основни параметри предвиждат темп на растеж от 2,9% и излишък в държавните финанси от 2,2% от брутния вътрешен продукт.

Разходите за развитие се увеличават с 12% в сравнение с тази година, а средствата за социални помощи - с 15%.

Укрепването на икономиката ще доведе до повишаване на доходите на работещите и създаването на нови качествени работни места, посочи в изявлението си президентът Христодулидис.

Той обеща целенасочени действия на държавата в ключови сектори като образование, здравеопазване и социални грижи.

Приемането на проекта на бюджет от министрите и предстоящото му обсъждане в парламента е съпроводено от засилващите се критики от опозиционни партии, синдикати и граждански организации към правителството с призиви за провеждането на всеобхватна антиинфлационна политика. 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна