Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ не е установил по-сериозни и преднамерени атаки в медиите срещу българския туризъм

Председателят на комисията по туризъм Ертен Анисова (в средата), председателят на СЕМ Соня Момчилова (вдясно) - 28 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Съветът за електронни медии не е установил по-сериозни и преднамерени атаки в медиите срещу българския туризъм. Няма нито един постъпил сигнал за злонамерено отношение и спекулации по темата. Това заяви неговият председател Соня Момчилова по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по туризъм.

Съветът за електронни медии следи всичко, която се случва и се отразява от средствата за масова информация. Възможността за намеса в редакционното съдържание е ограничено, посочи Соня Момчилова:

"Аз съвсем искрено ще съм признателна, ако чуя вашите становища за това кой би имал интерес от хибридна война, защото белези чак на хибридна война аз лично не установявам.

Както казах, работата на медиите е да отразяват действителността и да съобщават фактите, а не да ги интерпретират. Засега не сме констатирали и не сме получили и сигнали, което е по-важно, за това да има някаква груба интерпретация, спекулация по отношение на условията, конкретно по българското Черноморие."

Основният проблем е, че продължава да отсъства държавническа воля за създаването на стратегия за популяризиране на български туристически дестинации и условията, които Черноморието предоставя. Има проблеми и голяма част от тях са нерешени, каза още председателят на СЕМ.

"Надявам се, не предлагате това да заставя медиите да не отразяват конфликтите, проблемите, язвите ще ги нарека."

Според Министерството на туризма кампанийни публикации е имало след взрива на язовира "Нова Каховка", както и след проверката на "Активни потребители" за чистотата на водата, които са намерили отзвук и в социалните мрежи.

От парламентарната Комисия по туризъм предложиха СЕМ да направи мониторинг по темата за хибридните атаки.

Соня Момчилова заяви, че няма проблем да бъде направен, но работа на СЕМ е да установи доколко медиите са обективни и плуралистични и дали спазват Закона за радиото и телевизията и този мониторинг няма как да стигне до очакваните изводи. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна