Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се включва в Европейската нощ на учените

Снимка: europa.eu

Кипър се включва днес в Европейската нощ на учените с 13-часово представяне пред обществеността на дейността на кипърските изследователи, на иновативни решения и авангардни технологии. В класацията на Европейската комисия за тази година малката средиземноморска страна се нареди в групата на "силните иноватори".

Повече от 60 изложбени щанда и стотици учени от университети центрове за върхови постижения, студенти, предприемачи са обединени в най-големия празник на науката и технологиите, провеждан в Никозия, съобщиха от фондацията за научни изследвания и иновации негов организатор.

Акцентът е върху кипърският принос за изпълнение на пет европейски мисии за решения на глобалните предизвикателства. Те са свързани с климат, ракови заболявания, чистота на моретата и водите, интелигентни градове, производство на храни.

Посетителите ще могат да наблюдават и да участват в интерактивни научни експерименти със специализирано оборудване. Средиземноморската страна бележи напредък в индекса на Европейския съюз за иновации, като през тази година заемат десето място сред силните иноватори.

Според доклада на европейската комисия най високо са оценени връзките между научноизследователските организации и бизнеса, амбицията на правителството, екипът да се утвърди като иновативен изследователски и технологичен център в региона и в Европа. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени