Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф във "Вагнер" ще сформира доброволчески отряди срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият началник на щаба на руската частна военна компания "Вагнер" Андрей Трошев е натоварен със сформирането на доброволчески отряди за войната срещу Украйна.

Месец след гибелта на Евгений Пригожин и още двама от лидерите на "Вагнер" в самолетна катастрофа, информацията с какво се занимава техният бивш съратник бе потвърдена с видеоматериал от Кремъл, показващ съвещание на Трошев и заместник-министъра на отбраната Юнусбек Евкуров с президента Владимир Путин: 

"При последната си среща говорихме, че вие ще се заемете с формирането на доброволчески подразделения, които ще изпълняват различни бойни задачи, но преди всичко, разбира се, в зоната на специалната военна операция". 

Андрей Трошев е богато декориран с държавни отличия като ветеран от войните в Афганистан и Сирия. На 23 юни, когато Пригожин вдигна "Вагнер" на бунт срещу властта, Трошев застана на страната на Кремъл.

По информация на украинските власти към момента в Украйна воюват няколкостотин ветерани от "Вагнер", които обаче са разпределени в различни формирования. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна