Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър обмисля да приеме арменци от Нагорни Карабах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър обмисля да приеме арменци, напускащи Нагорни Карабах, ако възникне такава необходимост, заяви в специално съобщение в петък Министерството на външните работи. То определя едностранните действия на Азербайджан като „актове на етническо прочистване“, изискващи решителен отговор от международната общност.

Република Кипър поддържа отворени коридори за арменския народ, а министърът на външните работи Константинос Комбос е в контакт с арменския си колега, се посочва в изявлението.

Правителството в Никозия е готово незабавно да предостави необходимата хуманитарна помощ за прогонените арменци от Карабах. Наред с други мерки се обсъждат начини за настаняване на нуждаещи се от тях на острова, уточнява външното министерство.

За тези действия то се позовава на „традиционните исторически и силни връзки“ между двете страни.

В съобщението си кипърското Министерство на външните работи заявява, че „осъжда най-категорично военната операция на Азербайджан“ в Нагорни Карабах и непрекъснато повдига въпроса за нея както в рамките на ЕС, така и на други международни форуми.

Кипър също така призовава за „всеобхватен и устойчив диалог за гарантиране на правата и сигурността на арменците от Карабах, както и за постигането на траен мир и стабилност в по-широкия регион“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени