Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пернишките миньори излязоха на протест

Снимка: Елена Тамакярска

Пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник.

Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява, заявиха работещите във въгледобива и енергетиката.

Те настояват да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.

Работещите издигнаха плакати с надписи "Трансформация, а не ликвидация", "Искаме работа, а не подаяния", "Не убивайте енергетиката на България", "Долу зелената мафия". Те са категорични , че остават в стачна готовност.

"Днес отново сме тук, за да окажем пълна подкрепа на колегите от "Марици"-те. Искаме да покажем на управляващите, че ние не се отказваме.За момента стачката ни е неефективна, само предупредителна, но сме в пълна готовност за ефективни стачни действия, ако не се приемат нашите искания. Годината- да, приеха 2038-ма, но 40-те %  намаление на въглищните емисии не ни устройва, защото това означава минимум 50-60 % загуба на работни места", заявиха протестиращите.

Сред протестиращите бе и директорът на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев.

"Основните неща, които искахме, не ги виждаме в плана. Ние сме готови на по- ефективни стачни действия. Това днес е мирен протест, само като предупреждение. Нямаме намерение да се блокират пътища, да се причинява неудобство на хора. просто търсим подкрепа и повече гласност", каза Стойнев.
Снимки: Елена Тамакярска, БНР
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна