Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите одобри компромиса за финансиране на правителството на САЩ

Само няколко часа преди очакваното спиране на работа на правителството на САЩ републиканците и демократите в Конгреса сключиха изненадваща сделка за финансиране на администрацията. 

Изненадващо в събота Камарата на представители гласува с огромно мнозинство от двете политически партии консенсусен законопроект за краткосрочно финансиране, който ще позволи на администрацията да продължи работа за още 45 дни. Законопроектът беше подкрепен с гласовете на 209 демократи и 126 републиканци, а против него се обявиха 90 конгресмени от републиканската партия и един демократ, който обясни вота си с липсата на помощ за Украйна. 

"Беше трудно, но се справихме", каза след гласуването председателят на Конгреса Кевин Маккарти. Той допълни, че законопроектът включва 16 милиарда долара федерална помощ за справяне с щетите от бедствията, която президентът Байдън поиска през лятото. Проблемите с финансирането на правителството дойдоха, след като републиканците в Камарата на представителите се опитаха безуспешно да приемат законопроект за временно финансиране, който съдържа елементи от консервативната политика по отношение на сигурността на границите и съкращенията на разходите. 
Националният дълг достигна 33 трилиона долара за първи път в историята по-рано през септември, което засили опасенията сред консерваторите, че държавните разходи са извън контрол. 

По публикацията работи: Мария Петрова - Гълъбова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна