Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър депортира руски журналист

Снимка: архив

Кипър депортира руски журналист от съображения за сигурност, беше съобщено тази вечер. Заради инцидента по-рано през деня посланикът на Кипър в Москва беше извикан в руското външно министерство и му беше връчено протестно писмо. 

Руският журналист Александър Гасюк, кореспондент в Кипър на руския правителствен вестник "Российская газета", беше арестуван в Никозия в четвъртък, след като разрешението му за пребиваване беше отнето.

Кипърски дипломатически източници посочват, че журналистът е оказал съпротива при задържането си, и отхвърлят обвиненията за „упражнено физическо насилие“ и „незаконен арест“ от кипърската полиция. За такива нарушения съобщават руските власти, според които журналистът е бил наранен в ръката, за което е бил хоспитализиран.

Република Кипър е информирала руската страна за проблема и поддържа комуникация с нея по съответния дипломатически път, с цел разрешаване на въпроса по възможно най-добрия начин, заявява пред Кипърската информационна агенция говорителят на министертвото на външните работи на Кипър Теодорос Гоцис. Той посочва, че министерството следва процедурите, предвидени за управление на подобни въпроси от особен характер.

Говорителят допълва и че Република Кипър предприема всички необходими мерки за защита на националната си сигурност и своите интереси.


По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени