Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ с анализ къде могат да бъдат преквалифицирани енергетиците

Снимка: ime.bg

Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни дейности в индустрията и строителството, сочи анализ на икономиста Адриан Николов от Института за пазарна икономика. В публикация, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“, Николов разглежда потенциалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната индустрия.

11 400 са потенциалните засегнати работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник, пише в анализа на Института за пазарна икономиката, като се позовава на разпространените планове за справедлив преход на трите района. 

В публикацията се изразява скептицизъм относно възможността хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни индустрии. 

"Последното достъпно допитване сред работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в района най-голямо търсене на труд има именно в различни индустриални дейности, както и в строителството. Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка пък достига 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол“, пише Николов, чиято публикация е насочена основно към въглищния район Стара Загора, тъй като той е най-засегнат. 

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура между отделните населени места. Общото му заключение е, че в района има недостиг на работна ръка. 

"По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент", коментира още Адриан Николов.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна