Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по здравеопазване участва в Кипър в марш, посветен на борбата с рака на гърдата

19-ият "Марш на розовите фигури" по улиците на Никозия.
Снимка: Официален профил във "Фейсбук" на председателя на Камарата на представителите на Кипър Анита Димитриу

С Европейския план за борба с рака за първи път ЕС може да осигури добре финансирана превенция, ранна дагностика и лечение на болестта, каза европейският здравен комисар Стела Кириакиду в Никозия. Тя участва в организирания под нейната егида 19-и "Марш на розовите фигури", посветен на жените с рак на гърдата, който се проведе в кипърската столица снощи.

Стотици жени и мъже, след които много политици, включително председателят на кипърския парламент Анита Димитриу, се включиха в шествието, носейки 708 розови фигури – колкото са новите случаи на рак на гърдата в Кипър през миналата година.

Най-мащабната проява на острова в подкрепа на тези пациенти изпрати посланието, че те имат право да живеят без дискриминация.

С Европейския план за борба с рака /Europe's Beating Cancer Plan/ ЕС се стреми към равенство в достъпа, диагностицирането, лечението и качеството на живот за всички жени, независимо от коя страна членка са и какво е икономическото им положение, заяви еврокомисарят Стела Кириакиду.

Създаването на Европейски регистър на неравенствата срещу рака ще помогне за насочване на действия в подкрепа на държави и групи хора, които са най-нуждаещи се, съобщи още тя.

Според нея стартиралата европейска мрежа на националните онкологични центрове ще позволи на страните членки да си сътрудничат и да обменят добри практики, за да предоставят висококачествени услуги в битката с рака.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна