Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви на наводнения в Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 77 души загинаха при наводненията, които заляха североизточната част на Индия, съобщиха властите в неделя. Разрушени са пътища и мостове, а хиляди селища все още са откъснати въпреки отдръпването на водите. Силни порои връхлетяха щата Сиким в сряда, след като внезапно преля ледниково езеро на голяма надморска височина. Учените предупреждават, че подобни бедствия ще се превърнат във все по-голяма опасност в Хималаите, тъй като глобалните температури се повишават и ледът се топи.

„Общо 29 тела бяха извадени от различни части на Сиким“, каза щатският комисар за подпомагане Анилрадж Рай пред АФП по телефона. В съседния щат Западен Бенгал областната полиция на Джалпайгури съобщи, че са открити още 48 тела. По официални данни над 100 души все още са в неизвестност. Нивата на водата по поречието на река Тиста се "върнаха към нормалното" четири дни след пика на наводненията, каза служител от държавната контролна служба за бедствия на Сиким пред AFP. Службата съобщи, че повече от 2500 души, блокирани от наводненията, са били спасени.

Но евакуациите са усложнени от унищожаването на пътища, мостове и телефонни линии в голяма част от Сиким. Други 3000 души все още са блокирани в няколко хуманитарни лагера в северната част на щата, а спасителните операции с въздушен транспорт са забавени поради лошото време, уведоми службата. Над 1200 къщи са били повредени от наводненията, според правителството на щата.

Сред загиналите бяха осем войници от индийската армия, командировани в Сиким, който се намира по отдалечените граници на Индия с Непал и Китай. В него има значително военно присъствие. Министерството на отбраната заяви в съботно изявление, че наводненията са отнесли "огнестрелни оръжия и експлозиви" от военните лагери. Местни медии съобщиха в петък, че двама души са били убити и четирима други са ранени от минохвъргачен снаряд, който е избухнал, докато се носел из наводненията в Западен Бенгал.

Водният прилив дойде, след като интензивни валежи доведоха до преливането на езерото Лонак, което се намира на голяма надморска височина в основата на ледник сред върхове, заобикалящи третата по височина планина в света Кангчендзьонга. Водата се движеше надолу по течението, вливайки се в река, повишила нивото си от мусонните дъждове, повредила язовир и помела къщи.

Хималайските ледници се топят по-бързо от всякога поради климатичните промени, излагайки държавите пред непредвидими и скъпи бедствия, според изследователската група на Международния център за интегрирано планинско развитие (ICIMOD). „Основната причина е изменението на климата“, каза Арун Бхакта Шреста от ICIMOD пред AFP . Според него „подобни разливи на ледникови езера и наводнения са много вероятни.“ Средната повърхностна температура на Земята се е повишила с близо 1,2 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха, но високопланинските региони по света са се затоплили с два пъти по-висока скорост, констатират климатолозите.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна