Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 20 години до доживотен затвор за мъжа, нападнал и пробол в гръб полицейски служител в Казанлък

От 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна е наказанието, което се предвижда за мъжа, нападнал вчера с нож и пробол в гръб полицейски служител в Казанлък. 20-годишният обвиняем е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи на брифинг зам. окръжният прокурор Гриша Мавров. 

"До момента в качеството си на свидетели по случая са разпитани осем лица, всички са очевидци на престъплението. Назначени са експертизи по отношение на биологичен материал върху нож, установен и иззет от местопрестъплението. Предстои изискване на съдебномедицинска документация за състоянието на пострадалото лице", уточни прокурор Мавров. 

Състоянието на пострадалия полицейски служител е стабилно и към момента без опасност за живота. 

Задържаният за престъплението с инициали С.М. е привлечен към наказателна отговорност за това, че е направил опит умишлено да умъртви разследващ полицай. От брифинга стана ясно още, че въпросното лице е криминално проявено, но неосъждано. Имал е 4 регистрации за извършени престъпления и две повдигнати предишни обвинения, но е пуснат с мярка подписка, след което е бил обявено за общодържавно издирване.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов определи случилото се като "грубо посегателство не само спрямо един български граждани, а спрямо държавността". По думите му подобни случаи зачестяват, а една от основните причини е кадровата необезпеченост.

От сутринта днес в казанлъшките квартали с компактно ромско население се провежда масирана полицейска операция срещу престъпността. Задържани са пет лица, образувани са четири бързи и две досъдебни производства, иззет е незаконен газов пистолет, издирва се едно лице и са установени други трима, обявени за общонационално издирване .   

Ст. комисар Христов е категоричен, че акциите и засиленото полицейско присъствие с цел противодействие на престъпността в региона ще продължат.


По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна