Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират учебните занятия на Канарските острови заради високите температури

Жега в Испания, 12 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалното правителство на Канарските острови обяви, че спира учебните занятия в сряда и петък, заради очакваните необичайно високи температури на архипелага. Така учениците няма да ходят на училище в продължение на пет дни, тъй като четвъртък е национален празник.

По думите на регионалния министър на образованието Поли Суарес, до решението за спиране на учебните занятия се е стигнало след като през последните дни са зачестили случаите на припаднали деца, вследствие на топлинен удар.

В изявление пред медиите бе уточнено, че местните власти вече разработват протокол, който да дава точни инструкции как отделните подразделения да действат при топлинни вълни като се очаква той да е готов до няколко седмици.

От началото на годината до сега това е десетата топлинна вълна на Канарските острови и първата през месец октомври от 1975 година насам, каза говорителят на Държавната метеорологична агенция Рубен дел Кампо.

През предстоящите няколко дни е в сила предупреждение за температури от над 35 градуса по Целзий за всички острови, с изключение на Ла Палма. Едва от вторник следващата седмица се очаква да навлезе атлантическа буря, която ще понижи термометрите. Дотогава рискът от горски пожари е изключително висок поради сухата растителност и необичайните за сезона температури.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна