Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите миньори и енергетици вдигат блокадата на АМ "Тракия" и Прохода на Републиката

Автор:
Снимка: Елена Балабанова - БНР

Протестиращите на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора миньори и енергетици разчистиха пътя и премахнаха палатките - това стана точно две седмици, след като затвориха пътя в знак на недоволство срещу Териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони. 

Те оттеглят блокадата и ще търсят изпълнение на исканията им по друг начин. Тази вечер, обявявайки решението си за отказ от затварянето на пътища като форма на протест, те благодариха на всички, които ги подкрепят.

Днес се проведе и национален протест в тяхна защита и в защита на каузата за енергийна независимост. 

Протестни акции имаше в различни градове на страната:

Ще бъде вдигната блокадата и на Прохода на Републиката. Предстои инспекция от агенция "Пътна инфраструктура" и полицията, след това движението ще бъде възстановено. Очаква се това да стане утре преди обяд. 

Протестиращите енергетици бяха обявили преди дни, че днес ще обявят решението си дали ще продължат протестните действия с блокади на пътища. Те обявиха също, че от понеделник ще събират подписи за ефективна стачка в ТЕЦ 2 и "Мини Марица-изток".

"Ние не отстъпваме, ние просто се оттегляме от блокадите и продължаваме с последващи действия, с които мислим, че могат да се постигнат нашите искания. Няма да се откажем, продължаваме да търсим подкрепата от целия български народ и ще продължим до край", каза пред журналисти точно в 20:00 часа синдикалният лидер от КТ "Подкрепа" в ТЕЦ "Марица-изток 2" Бисер Бинев.

Вчера протестиращите се обединиха около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи лидерът на КТ "Подкрепа" Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев.

Синдикатите настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание. Те искат след преработването да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Настояват и  за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

"Продължаваме с действия в защита на нашите искания", подчерта Бисер Бинев. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна