Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия заклейми атаката на "Хамас" като терористична, обяви се за независима Палестина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия приема съботната атака на бойците от радикалното палестинско движение "Хамас" срещу Израел за "терористична", заяви днес говорител на външното министерство на страната, която същевременно заяви отново позицията си в подкрепа на създаването на независима Палестина, предаде Ройтерс.

Изявленията на индийския говорител са първото заявяване на поддържаната от Индия позиция за създаване на независима палестинска държава, откакто се разрази последният конфликт между Израел и "Хамас", избухнал на 7 октомври.

"Индия винаги е била за възобновяването на преките преговори за създаването на неприкосновена, независима и жизнена държава Палестина, съществуваща в сигурни и международно признати граници, рамо до рамо, в мир с Израел", каза на пресконференция говорителят на министерството на външните работи на Индия Ариндам Багчи, цитиран от Ройтерс.

"Ние гледаме на случилото се като на терористична атака", каза говорителят за нападението, извършено от "Хамас".

Непосредствено след атаката индийският министър-председател Нарендра Моди изрази своя шок от "терористичните атаки срещу Израел". "Ние сме солидарни с Израел в този тежък момент", написа Моди в социалната платформа "Екс" (бивша "Туитър"), като изрази това мнение и в телефонния си разговор с израелския си колега Бенямин Нетаняху във вторник.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна