Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел подготвя сухопътна операция, НАТО настоя за "пропорционален отговор"

Израелски бойци на позиция в южната част на страната край границата с Газа.
Снимка: АФП

Израелската армия обяви днес, че подготвя сухопътна операция срещу "Хамас" в Ивицата Газа, но политическите лидери на страната все още не са взели решение по въпроса, предаде АФП.

"Очакваме да видим какво ще бъде решението на нашето политическо ръководство за потенциална наземна" офанзива, заяви пред журналисти говорителят на армията Ричард Хехт.

Армията е разположила десетки хиляди бойци по границата с палестинския анклав, докато продължава опустошителните въздушни удари срещу мишени в Газа.

Междувременно страните от НАТО заявиха пред израелския военен министър Йоав Галант, че са редом с Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври, в резултат на която бяха убити над 1200 души в Израел и още около 1200 палестинци. Но Алиансът призовава Израел да отговори "пропорционално".

Галант запозна колегите си от пакта ситуацията посредством видеовръзка.

"Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че НАТО осъжда терористичните атаки по най-категоричен начин и допълва, че "Израел не е сам", се казва в становище на Алианса:

"Съюзниците изразиха солидарност с Израел, който има право да се защити пропорционално от тези неоправдани актове на терор".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна