Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентат в Брюксел, убити са двама шведи, дошли да подкрепят отбора си

Белгийски полицаи и криминалисти работят на мястото на стрелбата в Брюксел, 16 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама шведски граждани загинаха при стрелба в печално известния квартал "Моленбек" в Брюксел. Най-вероятната версия е терористична атака, убиецът  е избягал. В белгийската столица е обявена най-високата степен на тревога - ниво 4.

По данни на полицията стрелбата е станала около 19:15 ч. местно време, малко преди началото на мача между шведския и белгийския национален отбор на стадиона "Крал Бодуен", намиращ се на около 5 км от мястото на инцидента. 

Жертвите са шведи и са носили фланелки на своя футболен отбор. По-късно мачът - европейска футболна квалификация, бе прекратен от УЕФА.

На снимките, направени от живеещи близо до мястото на нападението, се забелязва въоръжен човек с оранжево яке и бяла каска, който слиза от скутер и стреля няколко пъти на улицата.

Няколко души се скриват във входа на близкия блок, а нападателят върви след тях, стреля няколко пъти и във входа върху паднал на земята човек, който се оказва една от жертвите. 

По първоначална информация мъжът е крещял "Аллах акбар", посочват местни медии.

В няколко видеозаписа по социалните мрежи заподозреният се обявява за джихадист и член на "Ислямска държава". В последното публикувано видео той обяснява, че е отмъстил заради мюсюлманите.

"Живеем заради религията си и ще умрем за нея, Аллах е велик. Вашият брат Абдесалам отмъсти за мюсюлманите, убих трима шведи наведнъж", казва той във видеото.

Засега е потвърдена смъртта на двама.

В Белгия е обявено ниво 3 на тревога.

Премиерът Александър де Кро обяви случая като "подъл атентат срещу шведски граждани" и изрази съболезнования на колегата си Улф Кристершон.

"Моленбек" има лошата слава на квартал, крепост на джихадисти. Там са отраснали и терористите, окървавили Париж през ноември 2015 година.  

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени