Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37 българи и членове на техните семейства са потърсили съдействие да напуснат Газа

Няма човек с такова име в базата данни на МВР, заяви премиерът Николай Денков по повод медийни публикации за български заложник в Газа

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Към момента 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие да напуснат ивицата Газа от задграничните ни представителства в региона, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел:

"Министерството на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, в Кайро и Рамала, в тясна координация с други държави членки на Европейския съюз и партньорски държави.

Търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация. Последната към момента не е възможна, доколкото не е фиксирана договореност за отваряне на гранично-пропускателния пункт Рафа.

Външно министерство разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Този списък е предаден на израелските и египетските власти. От тях съответно ще очакваме разрешение за напускане на Газа и влизане в Египет, когато това е възможно".

До този момент не e постъпвала информация от официалните власти в Израел, че сред заложниците на "Хамас" в Газа има български гражданин:

"Посолство на България в Тел Авив е в постоянен контакт с израелските власти и продължаваме да следим темата", посочи Мария Габриел.

Въпроса коментира и премиерът Николай Денков:

"В медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е заложник. Това, което проверихме в базата данни на Министерството на вътрешните работи - човек с такова име в базата данни за български граждани не съществува".

Мария Габриел напомни, че заради динамичната ситуация в Близкия изток още миналата седмица е дала указания за повишаване на нивото на сигурност на дипломатическите ни мисии в региона, включително в Ливан:

 "Следим динамично развиващата ситуация и реагираме незабавно, ако има каквато и да било ескалация".

Очаква се тази вечер с полет от Тел Авив в София да се приберат четиримата български моряци от екипажа на кораба "Рожен", който е в израелското пристанище Ашдот.  

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна