Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се нуждае от внос на 220 хил. барела петрол всеки ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран призова мюсюлманските страни да наложат петролно ембарго на Израел. 

Реалността обаче е, че петролният пазар е глобален, което дава на Израел много възможности да преодолее подобна санкционна мярка. Въпреки това, за да окаже въздействие подобна стъпка, ако тя все пак бъде приета, ще зависи от участието на Казахстан и Азербайджан, посочва Блумбърг.

От средата на май Израел е внасял около 220 000 барела на ден суров петрол, от които около 60% идват от двете мюсюлмански държави, показват данни на аналитичната фирма Kpler. Западноафриканските производители, предимно Габон, са други големи доставчици.

Въпреки това, Израел ще има много алтернативи за доставки, ако бъде подложен на пълно ембарго от страна на мюсюлманските държави. САЩ, които са ключов съюзник на Израел, бяха най-големият допълнителен доставчик на суров петрол за световния морски пазар тази година. Износът от Бразилия, която доставяше за Израел през последните няколко месеца, също се покачва бързо.


По-належащ проблем за Израел е осигуряването на петролни пристанища и близките води, така че вносът да може да влиза безопасно. Страната разполага с три терминала за внос на суров петрол: Ашкелон и Хайфа на Средиземно море и Ейлат на Червено море.

Ашкелон, най-важният от терминалите за внос на петрол, обработва около 180 000 барела на ден. Той обаче е близо до Газа и беше затворен малко след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. През терминала на Червено море в Ейлат пък не е внасян от 2020 г. насам, показват данните на Kpler, докато потоците в Хайфа са средно около 40 000 барела на ден.

Трябва да се има предвид, че производителите от Близкия изток представляват много малка част от доставките на суров петрол на Израел, а Иран разбираемо не е доставил нито един барел. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени