Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво казва докладът за бедствието в Община Царево?

3
Снимка: БГНЕС

Причините, довели до бедствието в Царево, са свързани с метеорологичната обстановка на интензивни валежи, в комбинация с характерната география на района, която е предопределила посоката и скоростта на оттичане на водите. Това се посочва в доклада, подписан от инженер Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите и председател на временната междуведомствената експертна комисия, създадена на 8 септември. Документът от 30 страници обобщава заключенията на метеоролози, експерти по архитектура, пътно строителство и гори. 

Щетите от наводнението на 5 септември са предизвикани от валеж с екстремен характер, а повечето съоръжения са надвишили проектните си водни количества. Малките площи на водосборите в значителна степен са допринесли за формирането на големи по обем водни количества и бързото им оттичане до крайбрежните части. Друга съществена причина е инфраструктурата в района-мостови съоръжения, които не са оразмерени за настоящите хидро-климатични условия, се посочва в доклада.  


Голямата концентрация на нерегламентирани постройки, каравани, фургони и други на територията на община Царево в земеделски земи, общинска, частна, държавна собственост и горска територия, както и огромното количество дъжд, е причина за пораженията в тези територии, подчертава документът.

Данните от изследването показват, че човешкият фактор също има съществен принос в случилото се-в двата водосбора, обект на анализ, това се свързва с разположението и характера на мостовите съоръжения. В дерето, в централната част при търговския обект, основната "ударна вълна" на оттичащите се води е поета от мостовото съоръжение. То е изиграло ролята на бент за дебрисните отломки, след който приливната вълна е разширила своя челен фронт до 300 метра ширина. 

Получените данни дават основание да се допусне, пише в документа, че вторият мост в долния край на дерето, който е разрушен вследствие на вълната, е неправилно оразмерен и разположен спрямо геометрията на речното легло и прилежащата му топографска повърхност. 

При къмпинг "Нестинарка", основният удар на вълната е посрещнат от моста на главния път Царево-Ахтопол, чийто отвор е широк 30 метра, а непосредствено преди него, по посока на течението, напречният профил на речното легло със заливните тераси показва ширина от 170 метра, което е довело до натрупване на много големи водни количества, под чийто напор фатално е повредено мостовото съоръжение.


Анализът от данните от проведените теренни проучвания на горските територии, дават основание да се твърди, че основна причина за бедствието е съчетанието от интензивни валежи и налични проблеми на наземната инфраструктура, четем още в докладът. 

В извън урбанизираните територии се установява причинно-следствена връзка между издаваните от Басейнова дирекция "Черноморски район" в продължение на над 5 години предписания на Областна администрация-Бургас и тяхното неизпълнение поради неосигурено финансиране. Предвид, че деретата в урбанизираните територии на Община Царево са с осигурена проводимост преди 5 септември, може да се направи извода, че основната причина за настъпилото наводнение са интензивните валежи в района, обобщава докладът на междуведомствената комисия.

Какви коригиращи действия предлага документът?

Сред тях са възстановяване на метеорологичната станция в Царево и оборудване на всички станции в района с автоматични валежомери с минутен интервал на измерване, да не се допуска застрояване или къмпингуване в ниските части около реките, за да се запази хидравличната проводимост и човешките жертви при внезапно прииждане на високи води по реките и деретата. Спешно обследване и детайлно картографиране на всички водосбори, оттичащи се в населените места и курортните зони на юг от Приморско, създаване на прецизни цифрови модели на долните течения. Определяне на места за почистване на речните корита и други мероприятия, насочени към смекчаване на риска, ДНСК и кметът на Община Царево да предприемат действия по отношение на проверка на законността на постройки и строежи в заливаемите зони на реките и деретата и в случай на установена незаконност да предприемат последващи действия.

Предлага се изграждането на национална система за предупреждение за очаквани екстремни явления чрез изпращане на SMS в районите, където се очакват такива. Напомня се и за необходимостта от приемане на наредба за регулиране на свободното къмпингуване като се предлага контрола да бъде изцяло в правомощията на МВР. 

По публикацията работи: Петя Янакиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна