Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов: Прокуратурата не може и не трябва да остане същата

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов се оплака, че е получил от Иван Гешев, чийто заместник беше, "тежко наследство". Това стана по време на изслушването му от Пленума на Висшия съдебен съвет за резултатите от назначените от него проверки на т.нар. "дела на трупчета" срещу лица с имунитет, министри и магистрати.

Изявлението си Сарафов започна с уточнение защо е трябвало да разпореди ревизия на наследството на "Гешев":

"За да бъдат фиксирани дълго натрупваните проблеми, които бяха факт не само за вас, а и за цялото общество".

Резултатите - повече от 70 забавени разследвания за шпионаж и на престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет от 18 прокурори и следователи, които вече са предложени за наказание. 

Сред предложените на Прокурорската колегия за преценка дали трябва да бъдат санкционирани и как следователи и прокурорите, които е трябвало да работят по аферата "Осемте джуджета", както и ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

И още: прокурор Стефан Христов - до юли наблюдаващ  по т.нар. дело "Барселонагейт". Той беше сменен, защото забързал разследването едва след като Иван Гешев посочи Бойко Борисов като провокирал процедурата, довела до предсрочното прекратяване на мандата му.

Христов беше сменен от екип от прокурори, които във вторник обявиха, че делото за къщата в Барселона е прекратено.

Единствено Атанаска Дишева имаше допълнителни въпроси към и.ф. главен прокурор. По различни начини тя го попита какво друго може да се предприеме при такива нарушения, освен дисциплинарни производства.

Като се позова на правомощията си Сарафов обясни, че единственото, което може да направи, е при проблеми със срочността и ритмичността на делата да сезира Прокурорската колегия:

"Защото намесата ми по всеки един казус с указания кой да бъде привлечен, дали да бъде привлечен, кога да бъде привлечен би бил неоснователна намеса, каквато може би е допускана преди. Но каквато не следва да се допуска оттук-насетне" каза Сарафов.

И попита Дишева би ли му препоръчала нещо друго:

"Не съм аз човекът, който трябва да Ви препоръчва", отбеляза Дишева. Сарафов репликира: "Г-жо Дишева, аз не мога да викам колегите и да крещя по тях, да ги накарам да работят."

И след като диалогът Сарафов - Дишева се изчерпа, временният ръководител на държавното обвинение обобщи:

"Прокуратурата натрупа доста системни грешки в последно време, които се налага сега тепърва да бъдат поправени. Прокуратурата не може и не трябва да остане същата, тя трябва да заработи добре. В този смисъл и полагам необходимите усилия, които се надявам да бъдат оценени положително", каза и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна