Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Хинков: До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
Снимка: МЗ

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад. 

Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-вата годишна конференция на българската психиатрична асоциация. 

Министър Хинков каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има". 

"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства". 

На въпрос - как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори: 

"Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран".

Междувременно Българският лекарски съюз настоя отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!