Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър с подкрепа за Израел и призив за трайна деескалация

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимостта от деескалация на кризата и продължаване на предоставянето на хуманитарна помощ за Газа бяха в центъра на срещите тази нощ на президента на Кипър Никос Христодулидис с президента и министър-председателя на Израел. Той замина на краткото посещение от Кайро снощи, след приключване на международната конференция за мир, в която участва.

В разговорите си с президента Ицхак Херцог и министър-председателя Бенямин Нетаняху кипърският държавен глава подчерта подкрепата на Никозия и предаде нейните, а и на международната общност послания.

Президентът Никос Христодулидис посочи необходимостта от постигане на трайна деескалация на кризата, продължаване на хуманитарната помощ в Газа, избягване на цивилни жертви и започване на политически диалог за близкоизточно решение.

„Между Израел и Кипър има връзка на добросъседство и истинско приятелство и ние сме заедно дори в този труден момент“, каза израелският президент Ицхак Херцог.

Бенямин Нетаняху благодари за посещението на Христодулидис в един от най-мрачните моменти за Израел, който той определи като „битка на цивилизацията срещу варварството“.

Кипър поддържа отлични отношения със съседните страни и като държава от ЕС в региона е загрижена за развитието на ситуацията в Близкия изток, която го засяга пряко, заявява нееднократно президентът Никос Христодулис. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна