Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон приветства отварянето на граничния пункт "Рафах"

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че отварянето на пропускателния пункт "Рафах" е "доказателство за силата на дипломацията" и призова за пълното възстановяване на водните запаси в Газа.

След завръщането си от обиколката в Близкия изток Риши Сунак каза, че Обединеното кралство работи интензивно с международни партньори, за да се позволи на блокираните в Ивицата Газа британски граждани да напуснат като използват граничния контролно-пропускателен пункт "Рафах".

"Повторното отваряне на ГКПП "Рафах" към Газа е доказателство за силата на дипломацията, като Съедините щати, Израел и Египет посредничат за споразумение да се гарантира, че жизненоважната помощ ще достигне до палестинския народ“, се казва в изявление на премиера.

Сунак освен това допълни, че лидерите в Близкия изток също трябва максимално да работят, за да се спре разпространяването на конфликта. Премиерът изтъкна особено важността от възстановяването на водните запаси в Газа, където това физически е възможно.

Водата е оскъдна и по данни на Световната здравна организация средната дневна консумация на вода в момента в Газа е само три литра на човек при положение, че е изчислено, че минималното дневно потребление за основни нужди е 100 литра.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени