Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел е атакувал 320 цели за денонощие в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е атакувал 320 цели в ивицата Газа през последното денонощие, предаде ВВС като се позова на Израелските сили за отбрана. Според информацията, военните са набелязали инфраструктура на Хамас, включително тунели и оперативен щаб.

Посочва се също, че са били ударени позиции, които биха могли да "застрашат" израелските сили, подготвящи се за наземна операция в ивицата. Палестинските власти заявиха, че при два отделни израелски въздушни удара срещу северната част на ивицата Газа са били убити 27 души, а 17 са ранените.

Съобщава се и за двама убити палестинци в бежански лагер до град Рамала на Западния бряг. Според местни жители израелските сили са нахлули в лагера и са арестували много хора, при което се е стигнало до сблъсъци.

Израелските въоръжени сили засега не са коментирали случая. 

По-рано беше съобщено за експлозии близо до няколко болници в Газа. Все още не е ясно дали има пострадали. Израелските сили за отбрана заявиха, че ще проверят дали по цели в тези райони са били нанасяни въздушни удари.

Междувременно лидерите на шест западни държави потвърдиха подкрепата си за "правото на Израел да се защитава срещу тероризма“, но също така призоваха за "придържане към международното хуманитарно право".

Лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания обсъдиха на виртуална среща конфликта между Израел и Хамас. Те са поели ангажимент да работят в тясно сътрудничество, за да попречат на разрастването на войната, като в същото време търсят политическо решение и траен мир.

Шестимата лидери също така приветстват освобождаването на двама заложници от страна на "Хамас" и призоват за незабавното освобождаване на всички останали заложници, които според последната информация на израелските военни са над 220.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна