Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия предприема мерки за повишаване на енергийната сигурност

Джорджа Мелони, премиер на Италия
Снимка: БГНЕС

Очаква се властите в Италия да одобрят указ, чрез който се заделят 420 млн. евро до 2026 г. за изграждане на стратегически плаващ хъб за вятърна енергия, показва проект, за който съобщава Ройтерс.

Правителството на премиера Джорджия Мелони ще се събере в късния следобед в понеделник, за да обсъди и одобри "спешни мерки за насърчаване на енергийната сигурност на страната", казаха служители от нейния кабинет.

Законодателството, предложено от министъра на енергетиката на Италия Джилберто Пичето Фратин, идва след покачването на цените на едро на газа с оглед на конфликта между Израел и "Хамас" и наближаващата зима в Европа.

Рим възнамерява да реши в рамките на четири месеца къде точно да построи новия център, който ще бъде разположен в Южна Италия, за да насърчи инвестициите в някои от най-бедните райони на страната.

Същевременно ще се намали и бюрокрацията за изграждането на крайбрежни терминали за втечнен природен газ (LNG). Това би позволило на правителството да ускори работата по два LNG терминала, рекламирани от Enel в Порто Емпедокле и от компаниите Iren и Sorgenia в Джоя Тауро, и двата в Южна Италия.

Мярка, която вероятно ще предизвика критики от екологични лобита, проправя пътя за засилване и на офшорните сондажи в Адриатическо море, при условие че находищата имат потенциални запаси от газ за над 500 милиона кубически метра.

Съгласно пакета, който все още подлежи на промяна, правителството ще се опита да съживи съществуваща програма, управлявана от контролираната от държавата група GSE за закупуване на местно произведен природен газ и продажбата му на енергоемки фирми "на достъпни цени".

Правителството е изготвило мерки за разширяване на концесиите, притежавани от компании, управляващи водноелектрически и геотермални централи, в замяна на повече инвестиции, но последният проект на указ, видян от Ройтерс преди заседанието на кабинета, ограничава тази възможност само до геотермалните централи.

Мелони изглежда също така се е отказала от плановете си да удължи от минимум 6 до максимум 12 месеца специалната схема, която помага на някои домакинства да купуват електроенергия от техния действащ доставчик и която изтича следващия януари.

Освен това указът прави първите стъпки за очертаване на рамка за разработване на съоръжения за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), които съоръжения се считат от експертите за решаващи за постигане на целите за намаляване на емисиите, договорени в рамките на Европейския съюз.

Енергийната група Eni и операторът на електроенергийната мрежа Snam обявиха през септември проект за създаване на център за улавяне на въглероден диоксид край брега на Равена.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна