Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птиците в земеделските земи намаляват

Снимка: БГНЕС

Българското дружество за защита на птиците оцени състоянието на 78 широкоразпространени видове птици за периода 2005-2023 година. От тях 26% са с намаляващи популации, 23% – с нарастващи, а тези със стабилна категорията на тенденцията са 22%. Останалите 29% от видовете са с неопределена тенденция.

От всички оценени видове птиците в земеделските земи намаляват с най-значими темпове. През 2023 г. са достигнали до -42% от 2005 година досега, като тази година се наблюдава спад с допълнителни 5% спрямо предходната. Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието, като разораване на затревени площи, премахване на храсти, интензивното ползване на пестициди и хербициди.

Сред най-значимо намаляващите видове са пъдпъдъкът (-77%), черноглавата овесарка (-76%), сивата овесарка (-67%), обикновената кукувица (-60%), полската чучулига (-52%) и домашното врабче (-52%).

Сред видовете с нарастваща тенденция са фазанът (192 %), гривякът (475 %) и голямото белогушо коприварче (204 %). Със стабилна категория на тенденция са славеят, сойката, свраката, косът и обикновената чинка.

Оценката се базира на 279 места за мониторинг. Те обхващат цялата страна и са посетени от стотици доброволци в периода на проучването.

По публикацията работи: Мила Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени