Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на електронното управление представи приложение за достъп до здравните досиета

Министърът на електронното управление Александър Йоловски
Снимка: БГНЕС

Електронната система за здравеопазване ще изпраща лични съобщения за всяка промяна в електронното здравно досие на пациентите. Това съобщиха от Министерството на електронното управление при представянето на нови функционалности към мобилното приложение. 

Министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни:

"Всеки, който има мобилното приложение, да получава в реално време информация какво се случва по неговото здравно досие. Когато се вписва един документ, например за преглед, когато този преглед бива променян или анулиран, когато се издава електронна рецепта, когато се изпълнява или анулира електронна рецепта, когато има болничен престой".
 
Лекарите вече ще могат да използват система, чрез която да полагат физически подпис върху електронен документ. 

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов каза, че се обмисля вариант придобиването да бъде финансирано от касата, но към момента:

"На този етап трябва личните лекари да закупуват таблетите. Търсим механизми, но първо трябва да разговаряме с договорните партньори. В момента не са предвидени средства, просто е допуснато това като възможност".
 
Министърът на електронното управление каза, че това е еквивалентен метод за достъп до електронното досие. Към момента това става единствено при наличието на електронен подпис. От министерството казаха, че до края на годината трябва да бъде решен въпросът с достъпа на родителите до здравните досието на децата. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени