Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС не събра кворум за извънредното заседание, ИТН обявиха машините за компрометирани

Снимка: БТА

Народното събрание не събра кворум за начало на извънредното заседание, на което трябваше да бъде обсъдено ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката.

В залата се регистрираха 11 народни представители. Няма да се прави повторна проверка на кворума, каза председателят на парламента Росен Желязков. Той обяви, че в 13:00 часа ще има председателски съвет.

Преди още да бие звънецът и да стане ясно дали ще бъде събран кворум, за да бъде проведено извънредното заседание, в кулоарите на парламента вече имаме скандал, за който обявиха тъкмо депутатите от "Има такъв народ".

Преди старта на заседанието е бил проведен председателски съвет. На него е бил разгледан доклад на ДАНС, изпратен до председателя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни след като ЦИК направи публично генериране на хеш кода, който е ключов за защита на машините, с които ще се гласува, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил заснет от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си.

По този начин според ИТН изборите са опорочени и според тях не бива да се гласува с машини. По думите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов става дума за "държавен преврат".

По неофициална информация на този съвет все пак са присъствали и депутати от "Възраждане".

Тошко Йорданов каза, че ще извикат за изслушване в парламента вицепремиерът Мария Габриел, която в момента замества премиера Николай Денков, който не е в страната заради участие в заседание на Европейския съвет в Брюксел. При липса на кворум тя може да бъде извикана на изслушване в председателския съвет, отбеляза Йорданов.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна