Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на електронното управление опроверга твърденията за компрометираните машини за вота

Александър Йоловски
Снимка: БТА

Министърът на електронното управление Александър Йоловски опроверга твърденията, че неговият заместник Михаил Стойнов незаконно е изнесъл хеш код за машините за гласуване.

Йоловски припомни как се е движила процедурата по удостоверяване и по изграждане на така наречения "доверен изходен код", с който се заключва софтуера на машините, след като по-рано днес от "Има такъв народ" поискаха оставката на неговия заместник Стойнов с обвинение, че той е копирал този изходен хеш код. Това, което каза Йоловски, е, че при генерирането на изходния код, това е направено с паролите на трима членове на ЦИК - всеки е въвел своята част от паролата и всъщност изходният код е точно тези три части, а самите пароли на тези членове на ЦИК са заключени в касата на Централната избирателна комисия в пликове и при нужда могат да се отворят.

Така заключен софтуерът не може да бъде отключен, обясни министърът и допълни: 

"Тук е мястото да се направи едно важно уточнение – сигурността на настоящия вот се гарантира от следното: машините на практика работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие общинската избирателна комисия и преди това секционната избирателна комисия отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите. И за пълнота на изложението, разбира се, искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър господин Михаил Стойнов в рамките на месец септември, на 19 септември той да изпълнява и задължения, и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Именно поради това, че той притежава необходимите технически качества, професионални умения да извърши тази задача, както трябва. Това, колеги са фактите".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени