Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутат загуби поста си, след като призова за прекратяване на огъня в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатът на британската Консервативна партия Пол Бристоу беше уволнен от правителствен пост след като призова за прекратяване на огъня в Газа, което "не е в съответствие с принципите на колективната отговорност", както посочиха от "Даунинг стрийт".

Пол Бристоу беше личен парламентарен секретар – най-ниското стъпало в министерската йерархия – на министъра на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан. В писмо до премиера Риши Сунак той написа, че „прекратяването на огъня ще спаси живота на много хора и ще позволи на хуманитарната помощ да стигне до тези, които имат най-голяма нужда от нея“. 

Той допълва, че в избирателния му район, в който 17% от населението са мюсюлмани, има хора, които пряко са засегнати от конфликта. 

Правителството подкрепя "хуманитарни паузи", но не и пълно прекратяване на огъня. Миналата седмица Риши Сунак каза, че „паузите“ ще позволят повече помощ в Газа, но отхвърли призивите за подкрепа на прекратяване на огъня, подчертавайки, че Израел има право да се защитава. 

Би Би Си цитира говорител на "Даунинг стрийт", който каза: "Пол Бристоу беше помолен да напусне поста си в правителството след коментари, които не бяха в съответствие с принципите на колективната отговорност." 

Медията уточни, че „колективна” отговорност” е установена практика, означаваща, че всички членове на правителството трябва публично да подкрепят правителствената политика, дори ако лично не са съгласни с нея.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени