Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо свиване на икономиката на Саудитска Арабия от 2021 г.

Рияд, Саудитска Арабия
Снимка: Велин Пасков

Икономиката на Саудитска Арабия се сви през третото тримесечие за пръв път от 2021 г. насам в резултати на значителен спад в петролното производство.

Брутният вътрешен продукт отбеляза спад през юли - септември с 4,5% спрямо същия период година по-рано след повишение с 1,2% през второто тримесечие, показват предварителни данни на официалната статистика на петролната държава.

Това е първото свиване на икономиката на Саудитска Арабия от първото тримесечие на 2021 г. и е в резултат на значителен спад на петролното производство с цели 17,3% след доста по-скромно понижение с 3,8% през второто тримесечие.

На тримесечна база БВП се сви през юли - септември с 3,9% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,4 на сто.

Саудитска икономика нарасна силно през миналата година на фона на огромни неочаквани печалби от високите цени на петрола, които бяха средно около 100 долара за барел. Това доведе до най-високия растеж на БВП сред страните от групата Г-20 и първи бюджетен излишък за Саудитска Арабия от почти десетилетие.

Към средата на настоящата годна властите в Риад обаче взеха решение за доброволно допълнително съкращаване на петролното производство с 1 млн. барела на ден, което на този етап е в сила до края на 2023 г. Според Саудитска Арабия целта на това ограничаване на производството е за "стабилизиране" на пазара на важната енергийна суровина.

Междувременно  се наблюдава устойчив ръст в непетролни дейности (повишение с 3,6% през третото тримесечие след растеж с 5,3% три месеца по-рано) и в държавни дейности (повишение с 1,9% след анемично нарастване с 0,3% през второто тримесечие). 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени